Scheids legde De Graafschap–MVV ten onrechte stil

06 mei 2023 23:24 06 mei 2023 23:41 door Ben Salemans.
Ben Salemans
Administrator
Administrator
Berichten: 796
Meer
Onderwerp Auteur
Scheids legde De Graafschap–MVV ten onrechte stil #1
"Voorwerpen op het veld..."
SCHEIDSRECHTER LEGDE DE GRAAFSCHAP - MVV TEN ONRECHTE STIL

Ik moest terugdenken aan het oude Geusseltstadion met sintelbaan. Hoorde die sintelbaan nu wel of niet bij het (speel)veld, zo vroeg ik mij af? Dat lijkt me niet. Als een bierglas of beker op de sintelbaan zou zijn gegooid, zou je niet zeggen dat er een glas of beker op het veld werd gegooid. Maar wat is het veld nu eigenlijk volgens de huidige regels van de KNVB?

Welnu, op pagina 11 van www.knvb.nl/downloads/bestand/27129/2207...--versie-1-juli-2022 (van 1 juli 2022) lezen we:

1. Veldoppervlak
Het speelveld moet een geheel natuurlijk of, als de competitiereglementen dit toestaan, een geheel kunstmatig oppervlak hebben. Dit geldt niet als de competitiereglementen een geïntegreerde combinatie van kunstmatige en natuurlijke materialen toestaan. De kleur van kunstgrasvelden is groen.

2. Afbakening
Het speelveld is rechthoekig en gemarkeerd met ononderbroken lijnen. De lijnen mogen geen gevaar opleveren; er mag kunstgras worden gebruikt voor de markeringen op velden van natuurlijk gras, mits dit geen gevaar oplevert. Deze lijnen behoren tot de gebieden die ze begrenzen.
Alleen de lijnen die in Regel 1 staan beschreven mogen zijn aangebracht op het speelveld. Wanneer gebruik wordt gemaakt van kunstgrasvelden, zijn andere lijnen toegestaan, mits deze een andere kleur hebben en duidelijk zijn te onderscheiden van de lijnen die voor voetbal worden gebruikt.
De twee lange lijnen heten zijlijnen en de twee korte lijnen heten doellijnen.
Het speelveld is door een middenlijn, die het midden van de beide zijlijnen verbindt, verdeeld in twee helften.
Het middelpunt van het speelveld wordt aangegeven in het midden van de middenlijn. Hieromheen is een cirkel getrokken met een straal van 9.15 meter.”


Twee opmerkingen bij dit citaat uit de KNVB-regels:
Opmerking 1. Het eerste kopje luidt “1. Veldoppervlak” en niet “1. Speelveldoppervlak”. Uit de direct erop volgende regels blijkt dat met “Veld” “speelveld” wordt bedoeld. We mogen concluderen dat “veld” en “speelveld” synoniemen zijn.
Opmerking 2. Het speelveld (of: veld) bevindt zich binnen de zijlijnen en de doellijnen.

Hoe luiden de aangescherpte maatregelen van de KNVB (op 6 april 2023) na incidenten op het veld? Op www.knvb.nl/nieuws/themas/veiligheid/675...cidenten-op-het-veld lezen we:

Gooien van voorwerpen
• Als voorwerpen op het veld worden gegooid, dan besluit de scheidsrechter het spel stil te leggen en gaan de teams en scheidsrechters naar de kleedkamers. Als zij de wedstrijd hervatten en er worden opnieuw voorwerpen op het veld gegooid, dan besluit de scheidsrechter de wedstrijd definitief te staken.
• Als een speler of scheidsrechter vanuit het publiek met een voorwerp wordt geraakt, dan besluit de scheidsrechter direct de wedstrijd definitief te staken.”


Twee vervolgopmerkingen bij dit tweede citaat:
Opmerking 3. Opmerkelijk is dat in het tweede lid/gedeelte sprake is van “een speler of scheidsrechter (die) vanuit het publiek met een voorwerp wordt geraakt”, waarbij de assistent-scheidsrechter niet wordt genoemd. Maar misschien is dat ook weer niet zo raar, omdat die assistent-scheidsrechter zich niet op het (speel)veld bevindt.
Opmerking 4. In het eerste lid/gedeelte is sprake van “als voorwerpen op het veld worden gegooid”. Hier gebruikt de KNVB een meervoudig “voorwerpen”, dus twee of meer voorwerpen. Ik durf dat zo te stellen omdat in het tweede lid/gedeelte geen sprake is van meervoudige “voorwerpen” maar van een enkelvoudig “voorwerp”. Voorts is er sprake van “voorwerpen op het veld”. Dat moet, gezien opmerkingen 1 en 2, worden gezien als “voorwerpen binnen het speelveld, dus binnen de zijlijnen en de doellijnen”. De regel geldt dus niet wanneer er een of meer voorwerpen buiten het speelveld belanden!

We mogen concluderen dat de scheidsrechter de wedstrijd De Graafschap – MVV ten onrechte stillegde toen een plastic glas, waarschijnlijk per ongeluk, naast het veld belandde bij een vreugde-uitbarsting van een of meer juichende MVV-supporters bij het doelpunt van MVV’er Ruben van Bommel. Dit was om twee los van elkaar staande redenen een incorrecte beslissing van de scheidsrechter. Ten eerste werd er bij het incident niet met twee of meer voorwerpen gegooid (zoals aangeduid in de maatregel van de KNVB), maar met slechts één voorwerp. Ten tweede belandde dat ene voorwerp niet op het veld (eveneens aangeduid in de maatregel van de KNVB), maar naast het veld.


Ik ben lid/donateur van Veer Zien MVV (VZM)! Jij toch ook? Niet? Meld je dan nu aan: www.veerzienmvv.nl
Steun MVV in deze bange tijden (april 2024) met een gift: www.gofundme.com/f/noets-de-mood-verlore-heet-steun-us-mvvke
De volgende gebruiker (s) zei dank u MVVke, Roed en Wit 70, Frank Salemans, opadiehard, Hier menier

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

07 mei 2023 10:40
Maikelll043
Gold Boarder
Gold Boarder
Berichten: 173
Meer
Scheids legde De Graafschap–MVV ten onrechte stil #2
Het ''vreugde biertje'' aan de kant van De Graafschap na de 2-1 die naast Romain Matthys belande werd over het hoofd gezien door de scheidsrechter ?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.192 seconden