De Nieuwe Ster over o.a. Noor en Jöris

29 mrt 2024 14:19 29 mrt 2024 14:20 door Ben Salemans.
Ben Salemans
Administrator
Administrator
Berichten: 784
Meer
Onderwerp Auteur
De Nieuwe Ster over o.a. Noor en Jöris #1
MVV: FALEND BELEID OF TOCH NAWEEËN CORONA?

Door: Maurice Ubags, 29 maart 2024, 5:50 AM
In / overgenomen van: De Nieuwe Ster, www.denieuwestermaastricht.nl/is-mvv-er-toch-weer-ingetrapt/ (deze link werkt pas als je je gratis hebt ingeschreven bij De Nieuwe Ster’; een aanrader!)

Op de MVV-fora is duidelijk hoe het volk oordeelt. De oud-directeur Erik Noor en de huidige voorzitter van MVV Marcel Jöris worden aangewezen als schuldigen voor de financiële ellende waar de club - weer - in verzeild is geraakt. Dat volksoordeel lijkt in elk geval een stuk genuanceerder te liggen, zo leert een analyse. Voorzitter Marcel Jöris: "Niemand heeft het nog over corona."

We pakken de draad op in 2010. Aan de periode Leon Melchior/Nico Jongen is een definitief eind gekomen. Maastricht heeft in een tumultueuze raadsvergadering de Geusselt gekocht om MVV van de ondergang te redden. Eens maar nooit weer. Vanuit het stadhuis werden achter de schermen succesvolle en respectabele ondernemers benaderd om het roer bij MVV over te nemen en de club weer op de rails te zetten.

Pro bono
Topondernemer Ward Vleugels van Q-Park is de reddende engel, samen met visionair, creatieveling en succesvol ondernemer Paul Rinkens en succesvol hotelier Rino Soeters. Suze Thomma heeft de dagelijkse leiding. En dan is er nog de Club van 11. Waardevolle handlangers die pro bono - voor de publieke zaak- nuttig werk verrichten.

'Directeur Nee'
Het beleid is sober en doelmatig. De inkomsten worden aan de voorzichtige kant geraamd, met tegenvallers wordt rekening gehouden. MVV draait op een relatief kleine begroting van circa 2,8 miljoen euro. Wat in het veld niet altijd lukt, lukt financieel wel: de 0-lijn wordt vastgehouden. Als later in 2013 Frans Erens voor bijna vier jaar aantreedt, krijgt hij al snel de bijnaam 'Directeur Nee'. Veelzeggend. Ook hij bestuurt sober en doelmatig. Later neemt oud-MVV-speler Paul Penders de leiding over, ook met de hand op de knip.

Niet verwend
MVV lijkt de financiële ellende achter zich te hebben gelaten. De keuze is gemaakt om de sportieve prestaties afhankelijk te maken van de begroting. En zeker niet andersom! Consequentie is dat MVV soms meedoet in de top van de eerste divisie. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat het publiek langere periodes bepaald niet verwend wordt. Toch zitten er ook in mindere periodes altijd nog zo'n vierduizend fans op de tribune.

Noor en Jöris
We schrijven 1 juni 2020. MVV trekt directeur Erik Noor aan. De pers schrijft kritisch over Noors zakelijke verleden. MVV-voorzitter Marcel Jöris is daarentegen lovend in een persbericht: “Wij hebben bewust gekozen voor een directeur die niet uit de gelederen van Maastricht komt maar juist met een frisse blik naar MVV Maastricht kijkt. Noor bezit veel ondernemerskwaliteiten en is ambitieus, resultaatgericht en vasthoudend. Bovendien is hij ook commercieel, organisatorisch en financieel sterk onderlegd.”

Vastgelopen
Als Noor na drie jaren vertrekt omdat hij naar eigen zeggen "als ondernemer is vastgelopen in de regio", is de voorzitter nog steeds positief. ""Met hetgeen Erik gaat achterlaten zijn we uiterst tevreden. De relatie met supporters en andere stakeholders is super, sponsoren dienen zich weer aan, er staat een voetbalbedrijf met een goed topsportklimaat en dat vertaalt zich in sportieve resultaten. Erg jammer dat we Erik straks gaan missen, maar er ligt een mooie basis voor zijn opvolger. En ‘nne grand merci aon uzze Erik!!"

Voetbalbedrijf
Ook Hans Verwijlen, voorheen topman bij de MTB in Maastricht waar Marcel Jöris nu directeur is, is lovend in een persbericht: “Erik Noor is enthousiast aan de slag gegaan en heeft de organisatie stevig onder handen genomen zodat er nu een goed functionerend voetbalbedrijf staat”, zegt Hans Verwijlen. “Zo werden onder andere de financiële administratie uitbesteed, het commerciële team vernieuwd, ticketing en marketing gescheiden waardoor er meer omzet kwam, de externe communicatie opnieuw ontwikkeld. Stuk voor stuk professionalisering van de organisatie."

Hoe?
Zoveel wierook! Maar hoe kan het dan MVV binnen een jaar na het vertrek van Noor zo diep in de rode cijfers is beland dat het voortbestaan van de club op het spel staat? Waar Noor kon beginnen met een eigen vermogen van vier ton in 2020, is er binnen een jaar na zijn vertrek een tekort van 900.000 euro. Dat roept dezelfde vraag op voor zowel de directeur als voor de voorzitter alsook voor de commissarissen, waar Verwijlen nu geen onderdeel meer van uitmaakt. Die vraag is: Hoe heeft het zover kunnen komen? Hoe kan MVV na 14 jaar toch weer financieel uitgeteld zijn? Hoe?

Inschattingsfout
De begroting is in de afgelopen jaren opgeschroefd naar 4 miljoen euro. Een technisch directeur werd aangesteld, een nieuwe commercieel directeur werd aangetrokken, duurdere spelers werden gehaald. De inkomsten liepen evenwel niet gelijk op met de sportieve ambities. De inkomsten bleven circa één miljoen achter bij de uitgaven. Op zo'n relatief kleine begroting is dat een forse inschattingsfout.

Nike
Een inschattingsfout die tekenend is, is wellicht ook dat kledingsponsor Masita - nog voor het faillissement - werd ingeruild voor Nike. Noor contracteerde Nike voor vier jaar. Let op: Met Masita was er een deal waarbij het eerste en tweede elftal gratis gekleed werden en een kleine bijdrage gevraagd werd voor de kleding van de andere teams van MVV. Dat kostte zo goed als niets. Aan Nike moest betaald worden, want MVV is geen Barcelona of Ajax.

Voor wat hoort wat
Aan de inkomstenkant lijkt zich het gemis van Ward Vleugels te voelen. Als Vleugels sponsors zoekt, zijn er weinig bevriende zakenrelaties en leveranciers van bijvoorbeeld Q-Park die 'nee' zeggen. Voor wat, hoort wat. Vleugels is op die manier alleen al goed voor een half miljoen aan sponsorinkomsten. Met het vertrek van Vleugels in 2019 staan de sponsorinkomsten dus per definitie al onder druk.

Zwarte piet
Maar toch. Als je 1,3 miljoen euro achteruit boert in krap vier jaar: had de voorzitter en hadden de commissarissen dan niet scherper moeten opletten? Hebben de supporters die de zwarte piet bij vooral Jöris leggen gelijk?

Optelsom
Jöris zelf wijst dat verwijt telefonisch van de hand. Jöris: "Niemand heeft het over de effecten van corona. We hebben vele wedstrijden moeten spelen zonder publiek. Zo zijn we veel inkomsten misgelopen. Naar uitwedstrijden moesten we met drie bussen in plaats van één omdat er steeds twee lege rijen stoelen tussen de spelers moesten zitten. Dat kostte ons weer 90.000 euro extra in die periode. Sponsoren haakten af omdat ze het sponsorgeld nodig hadden in hun eigen bedrijf. Het is een optelsom die iedereen vergeten lijkt."

NOW
Een tegenvaller die de voorzitter niet noemde is dat MVV te laat een beroep op coronasteun deed en daardoor nog eens - onnodig - 250.000 euro misliep. Een rechtszaak over die zogenoemde NOW-gelden werd verloren.

Operatie
Jöris geeft aan dat MVV ook de afgelopen jaren financieel doelmatig is geleid, maar dat de tegenvallers niet te voorkomen waren. Volgens hem was het eigen vermogen van vier ton niet gevormd uit de operatie van het bedrijf, maar kwam bij MVV opgeteld dik vijf ton binnen voor twee spelers die van club verhuisden. Bijna de helft van dat bedrag kreeg MVV van Barcelona voor gemaakte opleidingskosten van een talent dat bij MVV had rondgelopen.

Noodklok
Laura van Leeuwen trad in mei 2023 aan als directeur bij MVV. Ze werd al vrij snel geconfronteerd met het realiseren van de uitdagende begroting van vier miljoen. Dit jaar moest ze al de noodklok luiden en de gemeente Maastricht om uitstel van betaling van de huur vragen. Dat kreeg ze. Een betalingsregeling met de fiscus liep al. Ze communiceerde zeer transparant over de stand van zaken binnen MVV om de steun van de gemeenteraad te krijgen. Supportersgeweld, sponsoren die bepaald niet in de rij stonden. Benaderde vermogende Maastrichtenaren die geen trek hadden om MVV met een flinke som geld uit de penarie te halen. Dat beeld is toch radicaal anders dan het beeld dat bij het afscheid van Noor werd geschetst. Toen leek MVV nog in blakende gezondheid.

Amerikanen
Het zag er volgens Laura van Leeuwen niet best uit, maar de redding was nabij. De Amerikanen zouden hun opgebouwde aandelenbelang waarvoor ze al bijna een miljoen aftikten totaal maken door nog eens 2,3 miljoen euro te gireren. Zouden. De Amerikanen komen toch niet over de brug.

Onvoorzienene omstandigheden
Alle ogen zijn nu gericht op het stadhuis. Supporters hebben gezien dat het achtdaags festival Nederlandse Dansdagen 600.000 euro extra toegeschoven kreeg. Dat geeft hoop dat de politiek de ballerina's van MVV dus niet kan laten vallen. Voordat het zover is, zullen de raadsleden evenwel precies willen weten of er sprake is geweest van mismanagement bij MVV, of dat het inderdaad onvoorziene omstandigheden zijn geweest zoals Jöris schetst.

Hoes
De Nieuwe Ster vroeg ook commissaris Onno Hoes schriftelijk om commentaar. Hoes gaf niet thuis. Jöris die wel telefonisch reageerde, had in tweede instantie ook niet meer de behoefte nog een nadere toelichting geven. "Trek eens een vergelijking met andere Limburgse clubs. Die hebben het in de afgelopen vier jaar nog veel slechter gedaan dan MVV, ook door corona", voegde hij nog wel toe.

Vertrouwen
MVV kan straks in de raadszaal het beste Laura van Leeuwen het woord laten doen. Zij heeft als geen ander laten zien hoe je open en transparant communiceert. Daar mag je in elk geval vertrouwen in stellen.


Ik ben lid/donateur van Veer Zien MVV (VZM)! Jij toch ook? Niet? Meld je dan nu aan: www.veerzienmvv.nl
Steun MVV in deze bange tijden (april 2024) met een gift: www.gofundme.com/f/noets-de-mood-verlore-heet-steun-us-mvvke

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

29 mrt 2024 14:38 29 mrt 2024 14:39 door CatenaccioMestreech.
CatenaccioMestreech
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 565
Meer
De Nieuwe Ster over o.a. Noor en Jöris #2
Wederom Jöris met weinig tot geen zelfreflectie.
Heeft alles maar laten gebeuren waardoor we in deze situatie terecht zijn gekomen.
Laura is ook de enige binnen MVV die ik in de media naar voren zie komen.
Jöris en co houden zich maar rustig op de achtergrond.
Wat een ellende allemaal.
De volgende gebruiker (s) zei dank u Sjotelsplak, jovkle

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.196 seconden